16.01.2024

Центри підтримки

Підбиваємо підсумки потужної підтримки маріупольців по всій Україні

2023 рік був насиченим на нові програми, ініціативи та проєкти. Маріупольська міська рада на чолі з мером Вадимом Бойченком, працювала у різноманітних напрямках, аби маріупольці у різних регіонах України мали змогу отримувати комплексну підтримку.

 

Торік разом з друзями ми дали старт проєкту «ЯМаріуполь. Житло». А саме – відкрили перший гуртожиток для маріупольців у Дніпрі з соціальними кімнатами. Він об’єднав навколо себе державу, міжнародних партнерів та бізнес. Це допомогло залучити міжнародне фінансування ще на два, де наразі триває ремонт. Після чого понад 1000 маріупольців зможуть отримати комфортні кімнати.

 

Для трансформації занедбаних гуртожитків, які є на балансі навчальних закладів, у комфортне тимчасове житло для маріупольців команда Маріуполя обрала ефективну модель. В її основі прозора співпраця з міжнародними партнерами. Місто виходить з замовленням, надає технічне та візуальне завдання, а донор самостійно обирає виконавця робіт, який проводить тендери, контролює фінанси.  

 

До вже працюючих чотирьох побутових центрів «ЯМаріуполь. Турбота» у 2023 році доєдналися ще два у Львові та Івано-Франківську. Наразі скористатися базовими побутовими послугами маріупольці можуть у Львові, Запоріжжі, Дніпрі, Одесі, Івано-Франківську та Києві. 

 

Розширили послугу з оздоровлення. Окрім Вінниці у маріупольців з'явилася змога відпочити у Моршині – в оздоровчому центрі «ЯМаріуполь. Родина». Тут особливу увагу приділили  пенсіонерам, бо тут мали змогу оздоровитися та відпочити не лише маріупольські діти, а й люди віком 60+.

 

Минулого року ми стартували з проєктом з перекваліфікації. Майже 300 маріупольців змогли отримати нову спеціальність. Консультації із працевлаштування переселенців з Маріуполя та навчання нових професій здійснювалось центрами «ЯМаріуполь» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Загалом завдяки спільній праці було працевлаштовано понад 3200 людей. 

 

Посилили адміністративний фронт роботи: послуги від консультації з подання інформаційного повідомлення про пошкоджене/зруйноване житло до внесення змін відомостей до реєстру стали ближчими та доступнішими маріупольцям. У центрах «ЯМаріуполь» впровадили консультації адміністраторів ЦНАПів та фахівців з питань компенсації за знищене майно.

 

Запровадили нову послугу – Помічник ветеранів. Ці фахівці надають індивідуальний супровід та підтримку військових та їхніх родин. Вони шукають можливості для співпраці з іншими організаціями, аби надати ширшу підтримку нашим оборонцям та об’єднують родини військових, які повернулися з фронту чи полону. 

 

«Мережа центрів «ЯМаріуполь» допомагає маріупольцям вистояти та зберегти Маріуполь у серцях людей. Це унікальний проєкт підтримки та турботи національного рівня. Він крок за кроком повертає людей до життя. У 2024 році ми продовжуємо працювати й надалі, формувати коло підтримки навколо маріупольських родин. Дякую державі, міжнародним донорам, національним партнерам, громадським та благодійним організаціям, які підтримують маріупольців. Разом ми робимо більше», – Вадим Бойченко.

 

 

Більше новин на нашому телеграм каналі, переходь за посиланням
t.me/mariupol_1778